Lobia Polo

Lobia Polo

Persiskt ris med köttfärs och gröna bönor.

Ingredienser, 6 portioner:

  • 5 dl Basmatiris Hästen
  • 500 g köttfärs eller vegofärs
  • 1 stor gul lök, finhackad
  • 200 g färska brytbönor eller frysta
  • 2 fast potatis, i skivor
  • 1 burk krossade tomater
  • ½ dl tomatpuré
  • 1 ½ tsk gurkmeja
  • 1 tsk pul biber/paprikapulver
  • ½ tsk kanel
  • 0,5 g saffranspaket utspädd med ½ dl kallt vatten
  • 1 grönsaksbuljong
  • 25 g smör
  • ½ dl vatten
  • 2 msk solrosolja till köttfärsen och ½ dl solrosolja till riset
  • Salt och nymalen svartpeppar

FÖRBEREDELSER

Skölj av riset i ljummet vatten 3-4 gånger eller tills vattnet är klart. Täck riset med ljummet vatten och låt den stå i 45 minuter.

STEG 1

Köttfärs: Hetta upp en stekpanna med 2 msk olja och stek löken tills den blivit glansig. Tillsätt köttfärsen och stek den tills den fått färg. Tillsätt därefter kryddor och tomatpuré och fräs den med köttfärsen i 2–3 minuter. Tillsätt krossade tomater och grönsaksbuljong och koka på medelvärme i ca. 15 minuter. I slutet tillsätter du brytbönorna och rör om. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar. Ta av stekpannan från värmen.

STEG 2

Ris: Koka upp 1,5 liter vatten i en stor kastrull och salta med 1,5 msk salt. Sila av vattnet från riset och häll ner den försiktigt i den kokande vattnet. Koka riset i ca. 5 minuter, riset ska ha fortfarande ha en kärna kvar, al dente. Sila av riset i ett durkslag.

STEG 3

Ta lite olja i botten av en kastrull och täck med potatisskivor och häll över 1/2 dl vatten. Tillsätt 1/3 del av riset i botten av kastrullen, varva sedan riset med köttfärsen och avsluta med ris.

STEG 4

Ringla över saffransvattnet på riset. Forma till ett ”berg”. Gör 3 hål med undersidan av en slev i riset. Lägg slutligen på några klick smör.

STEG 5

Klä grytlocket med en ren kökshandduk och sätt locket på kastrullen. Låt riset stå på lågvärme i ca. 30 minuter, utan att du lyfter på grytlocket. Sista 5 minuterna kan du öka värmen till medelvärme så att potatisen får en fin färg. När du ser att ånga ryker från kastrullen är riset klart.

SERVERA MED: Servera riset med yoghurt och en sallad shirazi gjord på tomat, gurka, lök, citron och persilja.