Recept

60min

Meze-tallrik

Meze-tallrik med falafel, vinbladsdolmar, fetaost, oliver, nötter och grönskar serverad med tzatziki, hummus och pitabröd


Ingredienser för 4 personer:

Ingredienser för Falafel
300 g torra kikärtor, blötlagda
1 stor gul lök
2 vitlök
2 vitlök
2 salladslök
1 knippe bladpersilja
3 tsk spiskummin
1 tsk malen ingefära
1 tsk cayennepeppar, kan uteslutas
Salt och peppar
1 tsk bikarbonat
Vetemjöl (vid behov)
Ingredienser för Tzatziki
½ gurka
2 dl grekisk yoghurt
1 vitlök, pressad
½ msk olivolja
½ tsk torkad oregano
Salt och peppar
Ingredienser för Hummus
1 burk hummus tahina
2 vitlöksklyftor, pressad
2 msk tahina sesampasta
1 msk citronjuice
1 msk olivolja
½ tsk spiskummin
Salt och peppar
Tillbehör
Vinbladsdolmar
Fetaost
Oliver
Nötter
Tomater
Rädisor
Pitabröd

GÖR SÅ HÄR

Steg 1
Blötlägg kikärtorna i vatten över natten eller i minst 8 timmar. Skölj och låt rinna av ordentligt.
Steg 2
Mixa lök, vitlök och salladslök tillsammans med bladpersiljan i en matberedare till en slät massa. Häll över i en stor skål. Mixa sedan kikärtorna i matberedare till en gryning massa. Tillsätt massan till lökblandningen och blanda samman tillsammans med kryddorna och bikarbonat.
Steg 3
Forma blandningen till små bollar med hjälp av händerna eller två skedar. Tillsätt vetemjöl om blandningen är för blöt. Hetta upp olja i stekpanna och stek bollarna tills gyllenbruna.
Steg 4
Riv gurka till tzatzikin grovt på ett rivjärn. Låt rinna av i ett durkslag. Blanda sedan med resterande ingredienser och smaka av med salt och peppar.
Steg 5
Mixa samman alla ingredienser till hummusen till en slät kräm. Smaka av med salt och peppar.
Steg 6
Servera allt på en stor bricka tillsammans med grönsaker, färska örter, nötter, fetaost och pitabröd.