Recept

25min

Choklad-cheesecake med dadelsirap

Choklad-cheesecake med dadelsirap, botten gjort på havregryn, dadlar & nötter.  Kombinationen av dadelsirap och mörk choklad passar otroligt bra ihop! 


Ingredienser för 8 personer:

Ingredienser till Botten
3 dl havregryn 
1 dl söta mandlar 
2 msk kokosolja eller 25g smör
Ca 150 g dadelmassa
Ingredienser till Cheesecake Fyllning
200 g färskost (rumsvarm)
2 dl vispgrädde (rumsvarm)
1 dl florsocker 
1 tsk vaniljsocker 
150 g mörkt 70% eller ljus-choklad 
Ingredienser till Glasyr
100 g mörk choklad 
0,5 dl dadelsirap
1 dl vispgrädde 

GÖR SÅ HÄR

Steg 1
Börja med att rosta nötter i en stekpanna på medelvärme. Låt sedan svalna. 
Steg 2
Blottlägg dadelmassan i kokhett vatten (du gör samma sak om du använder färska dadlar).
Steg 3
Mixa havregryn och mandlar i en matberedare. Tillsätt kokosolja, dadelmassan och kakao och blanda allt till en blandning.
Steg 4
Klä en springform, ca 22 cm i diameter med bakplåtspappret. Tryck ut nötmassan i botten på springformen med hjälp av baksidan på en matsked. Ställ formen kallt medan du gör fyllningen.
Steg 5
Smält chokladen i mikrovågsugn eller över vattenbad. Låt svalna helt. 
Steg 6
Vispa grädden till att den blir väl vispad. I en annan bunke vispar du ihop färskost, florsocker och vaniljsocker. Häll sedan i den smälta chokladen och fortsätt att vispa tills allt går ihop. Blanda försiktigt ner den vispgrädden i färskostsmeten med hjälp av en slickepott.
Steg 7
Bre ut smeten i formen över cheesecake-botten. Ställ formen i kylskåpet i minst 2 timmar för att den skall stelna.
Steg 8
Hacka chokladen i mindre bitar och lägg i en skål. Värn upp vispgrädden i en kastrull och ta bort kastrullen från värmen innan den börja kokar, häll sedan över chokladen och rör om tills all choklad har smält. Tillsätt dadelsirap och rör till en jämn glasyr. Låt glasyren svalna några minuter.
Steg 9
Häll choklad-glasyren över cheesecake och ställ den i kylskåpet.  Garnera gärna med vispad grädde, hallon och pudra på kakaopulver. Cheesecake förvaras i kylskåpen
Steg 10
Häll choklad-glasyren över cheesecake och ställ den i kylskåpet.  Garnera gärna med vispad grädde, hallon och pudra på kakaopulver. Cheesecake förvaras i kylskåpen

Produkter som används i det här receptet: